Pays d' Oc

Vin de Pays D'Oc dækker et stort areal i Languedoc-Roussillon og området står for produktion af enorme mængder billig konsumvin. Vin de Pays d'Oc er en kæmpe eksport succes og i Danmark ser vi masser af denne vin, ofte købt syd for grænsen til meget lave priser. Oprindeligt var klassifikationen tænkt som en opsamling for vine af lav kvalitet og med lave produktionskrav (90 hl./ha for hvidvin, 85 hl./ha. for rosé og rødvin). Reglerne for blandinger er ligeledes også meget lempelige, for det galt bare om at hælde det man havde sammen så man kunne eksportere det. Det gik udmærket i lang tid, men da konkurrencen fra lande som Chile og Australien blev hård, så begyndte mange producenter at udnytte de lempelige krav til at producere monovarietale vine, der kunne konkurrere med de oversøiske og på den måde blev Vin de Pays d'Oc pludselig en meget anvendelig klassifikation.
I dag laves der fortrinsvis rødvin på kendte druer som Syrah, Grenache, Cabernet Sauvignon og Merlot i Vin de Pays d'Oc. Årsagen er primært at man ikke kan producere disse vine under de strammere AOC regler, og derfor vælger mange producenter at lave vinen som Vin de Pays d'Oc i stedet. Langt de fleste af vinene er rimelige og gedigne vine med god frugt, men de er ofte meget ensporede og uden kompleksitet. Der findes dog producenter som er mere ambitiøse og som laver fremragende vine under Vin de Pays d'Oc, men så er prisen også meget højere, og ofte dyrere end AOC vine fra samme producent. På hvidvinssiden er det ikke meget anderledes og kendte druer som Chardonnay, Sauvignon Blanc og Vermentino (Rolle) udgør broderparten af produktionen og på roséfronten er det Cinsault, Syrah og Grenache der dominerer.

din tekst her...