Rioja

To timers kørsel nordøst for Madrid. Rioja er opkaldt efter floden Oja. 

Da franske vinbønder flygtede fra vinlusen til Rioja, tog kvaliteten et højt spring op, 

Den dominerende drue er Tempranillo
Garnacha (Grenache) og af mindre betydning Mazuelo og Graciano.

De yngste vine, under navnet Joven, betragtedes som den laveste kvalitet, stigende til Crianza, Reserva og Gran Reserva.

Crianza og Reserva skal ligge mindst et år på fad
Gran Reserva mindst to år.

De langtidslagrede Gran Reserva er ved at få en renæssance,
Amerikansk eg er meget benyttet, hvilket giver en karakteristik duft af vanilje. Flere producenter bruger dog mere og mere fransk eg, i takt med at det internationale marked efterspørger vine uden for meget påvirkning af fad.

Rioja

Selve D.O.C. (Denominación de Origen Calificada) certificeringen fik Rioja først i 1991. Rioja vin kommer fra de tre regioner i Rioja provinsen; Rioja Alta, Rioja Baja og Rioja Alavesa. Alle tre har meget forskellig smag og druesammensætning.

Rioja: Lagret mindre end 1 år. Mange steder i Spanien går disse vine under udtrykket Vino Jóven (ung vin). Det er vine, der skal drikkes indenfor kort tid og intet vinder ved lagring.

Crianza: Vinen skal lagres minimum 24 måneder hvoraf minimum 12 af disse skal være på egetræsfad.

Reserva: Vinen lagres i minimum 36 måneder, hvoraf minimum 24 af disse skal være på egetræsfad.

Gran Reserva: Vinen skal lagres minimum 24 måneder på fad og 36 måneder i flaske.

Den klassiske rødvin fra Rioja består oftest af et mix mellem fire forskellige druetyper, der hver især bidrager til den særlige karakter. Vigtigst er Tempranillo druen der for Rioja er, hvad Cabernet Sauvignon er for Bordeaux. Druen har et lavt syreindhold og domineres af en venlig og frisk jordbærsmag, der gør den meget let genkendelig. I varme år får den en tæthed og en stærkt krydret næse og smag, der dog aftager ved den rette fadlagring.

På trods af Tempranilloens dominans er der over de seneste år flere og flere vinavlere, der er begyndt at genplante en del af de tre originale druesorter, Garnacha, Mazuelo og Graciano. Især Garnacha druen bruges meget i mix med Tempranillo, da druen giver en voluminøs kraft og saft. Egenskaber som Tempranillo mange gange ikke besidder, når den står alene. Problemet med Tempranillo og Garnacha kan været, at ingen af disse har særligt højt indhold af garvesyre og karakter. Den fjerde Rioja-drue Graciano har over de seneste par år fået en mindre renæssance, især fordi den er med til at gøre vinen mørk - tenderende til sort samtidig med, at den bevarer sin frugtige smag selv efter mange års lagring.

Druerne høstes i alle tre områder i Rioja, og i realiteten er de fleste Rioja'er blandet af vine fra alle tre områder, da meget få vinhuse ejer deres egen jord. Derfor giver vinhusets adresse således oftest heller ikke nogen indikation om vinens lokale oprindelse. Blandinger af vine fra de tre områder giver sammen med de fire druesorter vinhusene mulighed for at vælge deres egen stil. Hvis man gerne vil have en vin med lidt rygrad, lidt stramhed og med gode udviklingsmuligheder lader man Tempranillo fra Alta dominere. Ønsker man mere blødhed og finesse, vil det være Alavesa og en god portion Garnacha. Når man skal bruge alkohol, farve og mængde, er det Baja og masser af Garnacha.


RIOJA - DET MEST KLASSISKE AF DET KLASSISKE SPANIEN

Rioja ligger i det nordlige Spanien på begge sider af floden Ebro. Her er vindistriktet opdelt i 3 store zoner, som råder over 65.000 hektar dyrkede vinmarker. Hver zone har sit eget terroir og personlighed, hvilket tilsammen gør Rioja til noget helt særligt.

I Rioja dyrkes tempranillo-druen overalt, og det er denne drue der er hoveddruen i alle traditionelle Rioja-vine.

Gå på opdagelse i Rioja-vinene herunder og læs meget mere om Rioja nederst. titel

Hér starter teksten. Du kan klikke her og begynde at skrive. Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium totam rem aperiam eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo nemo enim ipsam voluptatem.